Soorten meditaties

Terug naar het overzicht

Soorten meditaties

Er zijn veel soorten meditaties die kunnen helpen bij het bestrijden van stressklachten. In ons vaak drukke leven, worden we blootgesteld aan een enorme hoeveelheid prikkels die elke keer gefilterd moeten worden in ‘belangrijk’ en ‘onbelangrijk’. Wanneer het filter van ons brein langdurig onder druk staat is het niet langer in staat om de prikkels te filteren, met stress tot gevolg. Dp de langere termijn kan dit zelfs leiden tot overspannenheid, een burn-out of depressie. Een voordeel van meditatie is dat het helpt bij het bestrijden van stress-symptomen. Het is namelijk een methode om het brein te ontlasten en helpen om te focussen op de juiste zaken.

Verschillende soorten
Welke meditatie voor jou geschikt is? Dat is helemaal aan jou. Voor bijvoorbeeld veel beginners is een zoektocht wat je moet doen tijdens een meditatie. De geleide meditatie is dan het meest eenvoudig. Anderen vinden het fijn om op basis van de ademhaling te mediteren. Met de ogen dicht of juist geopend. Welke soort meditatie je ook kiest, hoelang je mediteert, het maakt allemaal niet uit. Je bent ermee bezig en dat telt!

  • Geleide meditatie: door middel van een app, geluidsfragmenten of bijvoorbeeld een YouTube video laat je je leiden tijdens je meditatie. De stem vertelt je wat je precies wat je moet doen, heel gemakkelijk als je dus nog zoekende bent! Je hebt allerlei soorten geleide meditaties, probeer eens uit welke jij het prettigst vindt.
  • Tel meditatie: focus op de ademhaling brengt je vaak in een rustige mindset en verlaagt het stressgevoel. Tel iedere uitademing zachtjes in je hoofd. Je kunt doortellen tot een vast aantal, tot je de tel kwijt bent of gewoon tot 10 en dan weer starten bij 0.
  • Zen meditatie: probeer het denkende brein, beelden en gedachten zoveel mogelijk uit te schakelen. Houd je ogen halfopen, kijk schuin naar beneden en richt je op een vast punt en maak je focus zacht. Adem in een natuurlijk ritme via je neus. Deze meditatie kun je overal doen, zelfs in de trein!
  • Bodyscan meditatie: ga zitten of languit liggen, met gesloten ogen en focus je aandacht op het voelen van de spanning en sensaties in je lichaam. Scan je lichaam stapje voor stapje van top tot teen. Vind je dit lastig? Doe dan eens een begeleide bodyscan meditatie.
  • Mindfulness meditatie: tijdens deze meditatie ga je juist focussen op de wereld om je heen. Ga rustig zitten, en luister naar de geluiden. Voel de stoel onder je billen. Observeer de geuren om je heen. Probeer te focussen en daardoor alle onbelangrijke prikkels te negeren.
  • Meditatie cursus: Iedereen kan mediteren maar veel mensen vinden het toch lastig om het voor elkaar te krijgen. Lees onze tips om te starten met mediteren, of overweeg om te starten met een meditatie cursus. Zodat je vragen kunt stellen en onder begeleiding kunt oefenen.

Gerelateerde artikelen

Meepraten over leefstijlprogramma’s in Apeldoorn. Iets voor jou?

  ShareShareTweet

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Wat is een gezond voedingspatroon?

ShareShareTweet