Preventief medisch onderzoek: voorkomen is beter dan genezen

Terug naar het overzicht

Preventief medisch onderzoek: voorkomen is beter dan genezen

Werkgevers die werk maken van de gezondheid van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Elke dag dat een medewerker niet kan werken, kost geld. Dit wil je voorkomen. Duurzame inzetbaarheid, verzuimbeleid en vitaliteitsbevordering zijn daarom belangrijke thema’s vandaag de dag. Door onder andere preventief de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers te meten, is het mogelijk om langdurig verzuim te voorspellen én voorkomen.

Het preventief medisch onderzoek
Door je medewerkers periodiek een preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden, speel je in op de vitaliteit thema’s en laat je zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt. Tijdens een preventief medisch onderzoek wordt heel breed gekeken naar de mentale en fysieke gesteldheid, motivatie, werk en privé balans. Alle aspecten van vitaliteit worden gemeten en in een (anonieme) overzichtelijke groepsrapportage gepresenteerd. Met deze waardevolle inzichten krijg jij als werkgever de kans om gericht interventies in te zetten en langdurig verzuim te voorkomen. De inzet van het programma toont ook nog eens goed werkgeverschap en versterkt de eigen bewustwording van medewerkers. Een echte win-winsituatie!

Belangrijk: Iedere werkgever is verplicht zijn medewerker een preventief medisch onderzoek aan te bieden. Arbo Nederland adviseert om 1 x per 3 jaar een PMO te doen, om een actueel inzicht te behouden. Je kunt als werkgever je medewerkers niet verplichten om mee te doen, maar waarom zouden ze wel meedoen?  

Het resultaat
Een PMO is niet alleen een periodiek onderzoek, maar er kunnen ook acties aan verbonden worden die de gezondheid van de medewerkers verbeteren of behouden. Individuele werknemers kunnen advies krijgen omtrent hun wijze van werken en leefgewoonten. Ook organisatie brede uitkomsten kunnen zorgen voor een advies en verandering van bijvoorbeeld het vitaliteitsbeleid. Dat is prettig voor jou, maar zeker ook voor je medewerkers. Daarmee voorkom je verzuim en kunnen werknemers tot aan hun pensioen fluitend naar hun werk gaan.

Het Blue Zones PMO
Het Blue Zones programma kan door werkgevers worden aangeboden als preventief medisch onderzoek. Binnen de Ready-fase van ons programma kunnen medewerkers uitgebreid worden onderzocht. We richten ons op de verschillende signalen van problemen die kunnen zorgen voor uitval en brengen de mentale en fysieke gezondheid van jouw medewerkers in kaart. Je ontvangt een overzichtelijke rapportage. Daarmee krijg jij als werkgever direct inzicht in de verbeterpunten en de knoppen waaraan jij kunt draaien. Afhankelijk van jullie wensen en doelstellingen kunnen we hier een op maat gemaakt advies voor schrijven en zelfs actief ondersteuning bieden. Samen zorgen we voor gezonde medewerkers in een gezond bedrijf.

Geïnteresseerd? We gaan graag met je in gesprek hoe Blue Zones jou kan helpen. Dit is uiteraard vrijblijvend!

Gerelateerde artikelen

Meepraten over leefstijlprogramma’s in Apeldoorn. Iets voor jou?

  ShareShareTweet

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Wat is een gezond voedingspatroon?

ShareShareTweet