Positieve gezondheid: de 6 pijlers van gezond en gelukkig zijn

Terug naar het overzicht

Positieve gezondheid: de 6 pijlers van gezond en gelukkig zijn

We zijn allemaal druk, druk, druk. Af en toe voelt het zelfs alsof we een octopus zijn, die met zijn acht armen ook nog eens meerdere ballen tegelijk omhoog moeten houden. De energie sluipt langzaam weg uit je lichaam en je zit steeds minder lekker in je vel. Het lukt je gewoon niet meer om met de dagelijkse uitdagingen van het leven om te gaan en je hebt overal te weinig energie voor. Je bent niet echt fysiek ziek, maar je voelt je ook niet gezond. Hoe zorg je er dan weer voor dat je weer gezond en gelukkig kan zijn?

Positieve gezondheid
Vroeger zagen we gezond zijn als de afwezigheid van een ziekte. Had je geen ziekte onder de leden? Dan was je dus gezond. Machteld Huber vond deze kijk op gezond zijn niet langer passend bij de huidige maatschappij. Je kunt je immers ook niet gezond voelen, terwijl je niet fysiek ziek bent. Of je juist heel gezond voelen, terwijl je wel te kampen hebt met een ziekte.

Een aantal jaar geleden introduceerde Huber daarom het concept van positieve gezondheid. Dit concept gaat er vanuit dat gezond zijn veel meer is dan een gezond lichaam. Het gaat over veerkacht, aanpassingsvermogen, zelf regie voeren in het leven maar ook om een fijn sociaal leven en je bovenal mentaal lekker voelen ondanks alle dagelijkse uitdagingen. Al deze aspecten bepalen hoe jij je voelt. Het gaat om het vinden van de juiste balans voor jou. Tijdens haar onderzoek naar gezondheid kwam Huber tot de conclusie dat er zes belangrijke pijlers zijn in het leven die bepalen of jij je gezond voelt of niet, dit zijn:

  • Lichaamsfuncties: je gezond voelen, bewegen, fitheid
  • Mentaal welbevinden: vrolijk zijn, concentreren, omgaan met verandering, jezelf accepteren
  • Zingeving: zinvol leven, levenslust, blijven leren
  • Kwaliteit van leven: genieten, lekker in je vel zitten, balans
  • Meedoen: sociale contacten, erbij horen, samen leuke dingen doen.
  • Dagelijks functioneren: zorgen voor jezelf, kennis van gezondheid, kunnen werken

Meer energie? Vul het web in!
Veel van onze energie gaat verloren. Waaraan? Dat weten we vaak niet, omdat we simpelweg het overzicht niet hebben, we onszelf te weinig kennen en we niet weten wat we moeten veranderen. Wil je weer lekker in je vel zitten en je mentaal en lichamelijk goed voelen? Dan moet je jezelf onder een vergrootglas durven leggen en uitzoeken hoe je zelf weer de regie pakt over je eigen gezondheid in de meest brede zin van het woord.

Het instrument voor Positieve Gezondheid dat Huber ontwikkeld heeft, geeft je inzicht waar voor jou energie te halen is. Na het invullen van de vragenlijst krijg je door middel van een spinnenwebdiagram overzichtelijk te zien hoe jij je eigen gezondheid en welzijn op elke dimensie ervaart. Hiermee kun je voor jezelf en samen met een professional bepalen waar je verbetering kunt halen en wat voor jou echt belangrijk is.

Het Blue Zones programma is gebaseerd op het concept van positieve gezondheid. Dat wil zeggen dat wij ervan uitgaan dat allerlei fysieke, sociale en geestelijke aspecten van jouw leven met elkaar samenhangen en bepalen hoe gezond jij je voelt. We richten ons niet alleen op hoe jij er fysiek voorstaat maar kijken heel breed naar jouw hele situatie. Heb je behoefte om onder professionele begeleiding uit te zoeken hoe jij weer meer energie kunt krijgen? Dan is wellicht ons ‘Set-pakket’ iets voor jou! Meer weten over jouw gezondheid of wat wij voor jou kunnen betekenen? Stel gerust je vraag!

*Positieve Gezondheid is gebaseerd op inzichten van iPH © 2017

Gerelateerde artikelen

Meepraten over leefstijlprogramma’s in Apeldoorn. Iets voor jou?

  ShareShareTweet

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Wat is een gezond voedingspatroon?

ShareShareTweet