Leefstijlcoaching (GLI): wat is het en wat kost het?

Terug naar het overzicht

Leefstijlcoaching (GLI): wat is het en wat kost het?

De meest gestelde vraag over de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is: Wat kost het?
Ons antwoord is kort: Het kost NIETS mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan:

  • Je moet gaan naar een erkende leefstijlcoach.
  • Je BMI moet hoger zijn dan 30. Als je hart-/vaatziekte of diabetes type 2 hebt (of risico hierop) dan mag je al komen met een BMI tussen 25 en 30.

Gecombineerde leefstijlinterventie
Er zijn 3 programma’s die door de overheid worden erkend en die voor vergoeding in aanmerking komen:

  • COOL wat staat voor Coachen op Leefstijl.
  • Beweegkuur
  • SLIMMER

Alle 3 de programma’s zijn goed en houden ongeveer hetzelfde in. Je wordt gecoacht naar een gezondere leefstijl op alle onderwerpen die daarmee te maken hebben, zoals voeding, bewegen. stress, ontspanning, slapen en gedrag. Het programma bestaat uit coaching en dat is leerzaam én leuk om te krijgen.

Bewegen
Hier krijgen we veel vragen over. Het bewegen zelf zit niet in de GLI. Dat kan ook niet omdat voor iedereen bewegen anders is. De één vindt wandelen leuk en de ander houdt meer van zwemmen. Het gaat erom welke vorm van bewegen bij je past, wat je ook op de lange termijn vol kunt houden en wat betaalbaar is. We helpen je om dit uit te zoeken en om het vol te blijven houden. Daarom heeft iedere leefstijlcoach in kaart gebracht wat het totale sportaanbod is in de eigen wijk. De GLI aanbieden in combinatie met een verplicht sportabonnement is in die zin geen correcte leefstijlinterventie omdat je hiermee de vrije keuze van bewegen ondermijnt.

De leefstijlcoach
De leefstijlcoach moet minimaal een HBO vooropleiding hebben genoten en moet een erkende post-HBO opleiding hebben gevolgd voor leefstijlcoaching. Met die opleiding kom je in het beroepenregister voor leefstijlcoaches (BLCN) en mag je de erkende GLI uitvoeren. Omdat leefstijlcoach geen beschermde titel is, kun je van alles tegen komen in de media. Bekijk dit goed en onderzoek of jouw leefstijlcoach voldoet aan de beroepseisen. Kijk hiervoor op www.blcn.nl

Kosten
Deelname aan de GLI kost NIETS. De GLI wordt volledig vergoed in de basisverzekering ZONDER dat het eigen risico van toepassing is. Dat is omdat de overheid het belangrijk vindt om iedereen dat steuntje in de rug te geven naar een gezonde leefstijl, ter voorkoming van leefstijlaandoeningen.

De GLI bij Blue Zones
De leefstijlcoaches van Blue Zones bieden de COOL interventie. De declaratie hiervan gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar dus je ontvangt geen factuur.

Ben je overtuigd? Vraag dan een verwijzing voor COOL aan je huisarts. Hij/zij kent je het beste en zal je eerlijk aangeven of de GLI bij je past.

Gerelateerde artikelen

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Wat is een gezond voedingspatroon?

ShareShareTweet

Genoeg beweging zonder sportschool!

ShareShareTweet