Hoe worden je medewerkers duurzaam inzetbaar?

Terug naar het overzicht

Hoe worden je medewerkers duurzaam inzetbaar?

Duurzame inzetbaarheid wordt omschreven als het vermogen van een medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren. Het gaat daarbij voor een werkgever om het aantrekken van de juiste mensen en zorgen dat ze optimaal blijven presteren – voor zichzelf, en voor de organisatie. Doordat werknemers meer werkplezier ervaren, productiever en minder vaak ziek zijn, wordt het bedrijf ook succesvoller.

Wat levert duurzaam werken precies op en hoe ga je ermee aan de slag? Blue Zones helpt je graag. In dit blog een aantal tips voor een eerste stap richting duurzaam inzetbare medewerkers. Met een preventief medisch onderzoek (PMO) voor je medewerkers geeft Blue Zones je graag inzicht in de verbeterpunten binnen jouw bedrijf. Samen zorgen we voor gezonde medewerkers in een gezond bedrijf.

Wat levert duurzame inzetbaarheid op?
Investeren in duurzame inzetbaarheid kan leiden tot minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Uit een doorrekening in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat een daling van het ziekteverzuimpercentage met 1 procentpunt al veel geld oplevert. Bij een bedrijf met 100 medewerkers is dat jaarlijks zo’n 41.000 euro. Daarnaast is in een bedrijf met 100 medewerkers een productiviteitsstijging van 1 procentpunt voldoende voor een omzettoename van zo’n 95.000 euro per jaar.

Hoe bevorder je duurzame inzetbaarheid? 5 tips voor optimaal inzetbare medewerkers en een succesvol bedrijf: 

  1. Goed gesprek: duurzame inzetbaarheid begint bij een goed gesprek met je medewerkers over functioneren en inzetbaarheid. Het doel van het gesprek is om ze te motiveren hier zelf mee aan de slag te gaan. Je bespreekt iemands fysieke en mentale gezondheid. Is hij fit genoeg om zijn huidige werk te doen? Is hij nog steeds gemotiveerd? Mist hij belangrijke kennis of vaardigheden?
  2. Goed gezondheidsbeleid: als je je bewust bent van de aanwezige risico’s binnen je bedrijf kun je problemen voor zijn. Een goed gezondheidsbeleid of arbobeleid voorkomt dat medewerkers vroegtijdig uitvallen. Dit kan met behulp van een werkplekonderzoek, maar ook bijvoorbeeld door extra faciliteiten als een sportmogelijkheden binnen het bedrijf, een cursus stoppen met roken of een cursus mindfulness aan te bieden.
  3. Gezondheidscheck: met een jaarlijkse gezondheidscheck wordt de gezondheid van werknemers gemonitord. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Preventief medisch onderzoek (PMO) via Blue Zones.
  4. Laat medewerkers meedenken: door medewerkers betrokken te maken bij beslissingen verhoog je de inzetbaarheid. Laat medewerkers meedenken bij de gang van zaken in je bedrijf. Door voldoende te delegeren en werknemers vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven, verhoog je bovendien de motivatie.
  5. Investeer in ontwikkeling: om dit lijstje compleet te maken, mag dit punt niet ontbreken. Succesvol blijven hangt grotendeels af hoe goed jouw bedrijf zicht aanpast aan de ontwikkelingen in de markt. Het kan dan ook niet anders dat medewerkers zich moeten blijven ontwikkelen. Dit kan met behulp van opleidingen, cursussen, online seminars, maar denk ook aan coaching door collega’s of het bezoeken van vakbijeenkomsten.

Gerelateerde artikelen

Meepraten over leefstijlprogramma’s in Apeldoorn. Iets voor jou?

  ShareShareTweet

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Wat is een gezond voedingspatroon?

ShareShareTweet