Waarom een sociaal netwerk bepaalt hoe gelukkig je bent

Terug naar het overzicht

Waarom een sociaal netwerk bepaalt hoe gelukkig je bent

Een gezond en gelukkig leven. Dat willen we allemaal, toch? We proberen genoeg te bewegen, eten gezond en zorgen voor een goede werk-privé balans. Allemaal belangrijke aspecten voor een gelukkig leven. Maar vergeten we niet iets? Uit heel veel onderzoek is gebleken dat een fijn sociaal netwerk ook enorm bepalend is voor een gelukkig leven. Deel uitmaken van een gemeenschap of groep, de steun van familie en vrienden, het gevoel hebben dat er altijd iemand voor je klaar staat, dat is de belangrijkste sleutel tot gelukkig zijn!

Knuffel jezelf gelukkig
Ons DNA bepaalt: mensen zijn groepsdieren. Een fijn sociaal netwerk biedt niet alleen veiligheid en een helpende hand in nood, het geeft ons echt een goed gevoel. Dat is niet voor niets. Wanneer wij mensen fysiek contact hebben, een aanraking, een kus, maakt het lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het hormoon helpt om spanning te verlagen. Een grote hoeveelheid oxytocine geeft zelfs een betere weerbaarheid tegen stressklachten en verslavingen.

Als we niet goed in ons vel zitten, kunnen we geneigd zijn om ons wat af te zonderen of anderen buiten te sluiten. Terwijl juist verbinding met anderen kan helpen om je beter te voelen. Plezier maken met anderen, lachen, werkt zowel positief op een gezonde geest als een gezond lijf. Het delen van zorgen is een bewezen effectieve manier om stressklachten te verminderen. Het gevoel dat iemand je steunt maakt je zelfverzekerder. Andersom kan het bieden van een helpende hand aan anderen ook veel vervulling geven.

De Blue Zones aanpak
Wil jij ook werken aan meer vitaliteit en een gelukkig leven? Met het Blue Zones programma krijg je er een steun in je rug bij. We helpen jou bij het creëren en volhouden van een gezonde leefstijl. Samen met jouw persoonlijke coach leer je jouw gewoontes en valkuilen herkennen en doorbreken. We focussen natuurlijk op beweging, gezond eten en het vinden van een fijne werk-privé balans. Maar ook jouw sociale netwerk krijgt aandacht binnen ons programma. We focussen op de zes pijlers van positieve gezondheid. Heb je hier vragen over? Stel ze dan gerust!